• Kasımpaşa, Çatma Mescit Mahallesi, Tepebaşı Cd. No: 1 Kat: 1, 34430 Beyoğlu/İstanbul
  • 0 212 251 66 04
  • MAİL FORMU

Stop TB Ortaklığı, Birleşmiş Milletler Üst Düzey Toplantı Tedavi Hedeflerinin Ülke temelindeki Tahmini Rakamlarını Açıkladı

  1. Anasayfa
  2. Stop TB Ortaklığı, Birleşmiş Milletler Üst Düzey Toplantı Tedavi Hedeflerinin Ülke temelindeki Tahmini Rakamlarını Açıkladı

Stop TB Ortaklığı, Birleşmiş Milletler Üst Düzey Toplantı Tedavi Hedeflerinin Ülke temelindeki Tahmini Rakamlarını Açıkladı

EVET! BİRLEŞMİŞ MİLLETLER 2023 TÜBERKÜLOZA İLİŞKİN ÜST DÜZEY TOPLANTI HEDEFLERİNİ GERÇEKLEŞTİREBİLİRİZ!

Stop TB Ortaklığı, Birleşmiş Milletler Üst Düzey Toplantı Tedavi Hedeflerinin Ülke temelindeki Tahmini Rakamlarını Açıkladı

Stop TB Ortaklığı, Birleşmiş Milletler Üst Düzey Toplantı Tedavi Hedeflerinin Ülke temelindeki Tahmini Rakamlarını Açıkladı

EVET! BİRLEŞMİŞ MİLLETLER 2023 TÜBERKÜLOZA İLİŞKİN ÜST DÜZEY TOPLANTI HEDEFLERİNİ GERÇEKLEŞTİREBİLİRİZ!




TB'yi Durdurun Ortaklığı,Eylül 2023'te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (UNGA) düzenlenen Birleşmiş Milletler Üst Düzey Toplantısının (UNHLM) TB'ye ilişkin siyasi beyanında taahhüt edilen küresel hedeflerin tahmini ülke paylarını açıkladı. Toplantı sırasında verilen taahhütler arasında 2023-2027 yılları arasında gerçekleştirilecek tüberküloz tanısı, önleme ve tedavi hedefleri (sayısal ve yüzde) konusunda cesur hedefler yer alıyordu.Türkiye’ de 2027 yılında hesaplanan toplam TB olgu sayısı 6513 olarak tahmin edildi.

Küresel düzeydeki bu hedeflere, her ülke payına düşeni almadıkça ulaşılamaz. Ülkeleri küresel hedeften paylarına düşeni planlama konusunda desteklemek amacıyla, ortaklarıyla birlikte çalışan Stop TB Ortaklığı, bu küresel hedefleri ülkeye ve yıla göre ayrıştırmış, 2023-2030 TB'yi Bitirmeye Yönelik Küresel Plan ile benzer bir metodoloji kullanarak ve TB'yi Bitirme stratejisine tamamen uyumlu hale getirmiştir. Belgede tüberküloz tedavisi, ilaca dirençli tüberküloz, tüberkülozlu çocuklar ve HIV ile yaşayan kişiler ve temaslılar için tüberküloz önleyici tedavi hedefleri yer alıyor.

Bu hedefler gösterge niteliğindedir ve temel amaç ülke paydaşlarının ve ortaklarının kendi hedeflerini belirlemelerini tetiklemektir. Belirli bir ülke için belirlenen hedefleri anlamak ve uyumlu hale getirmek için gerekirse ülke ekipleri ve paydaşlar destek veya tartışma için Stop TB Partnership'e ulaşabilir.

Stop TB Ortaklığı İcra Direktörü LucicaDitiu şunları söyledi;
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRd9B0WpPFBkDqpA_7BMBhZCovZpLhNxf-_2RZiqd7nnCvYgOglfsyaunygw5qqSzlPOdo&usqp=CAUhttps://yt3.googleusercontent.com/ytc/AIf8zZTmSulZ5HsgiBrRgYd9qZcWOZZR2wz1bVnLospLXQ=s900-c-k-c0x00ffffff-no-rj
"Eylül 2023'te BM Genel Kurulu'nda belirlenen tüberküloz tedavisi ve önlenmesine ilişkin küresel hedeflere, yüksek tüberküloz yükü olan ülkelerin liderleri ve paydaşları küresel hedeflerdeki paylarını anlamaları, kendi ulusal ve ulusal altı hedefleri belirlemeleri ve bunları agresif bir şekilde takip etmeleri durumunda ulaşılabilir. . Cesur ve net hedefler savunuculuğu, eylemi ve hesap verebilirliği artıracaktır. Bugün yayınladığımız ülke hedefleri, ülkelerin genel küresel hedeflere ulaşmalarına katkıda bulunma çabalarına destek olma yönündeki çalışmalarımızdır.”

Küresel 2023 UNHLM Hedeflerinin Ülke Payı

2023 yılında TB ile ilgili UNHLM, 2027 yılına kadar gerçekleştirilecek TB tanı ve tedavisine yönelik küresel hedefler belirledi.


“Tüberküloz hizmetlerine zamanında, kaliteli ve evrensel erişime yönelik ilerlemeyi hızlandırma sözü veriyoruz”
TB'yi Bitirme Stratejisinde belirtildiği gibi, hem yüksek hem de düşük yük taşıyan ülkeler; 2027 yılına kadar:
(a) Tüberküloz gelişmesi beklenen tahmini hasta sayısının en az yüzde 90'ına bu yöntemlerle ulaşılır.
2023 ile 2027 yılları arasında 4,5 milyona kadar çocuk ve 1,5 milyona dirençli tüberkülozlu kişi olmak üzere 45 milyon kişiyebaşlangıçta Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen kalite güvenceli hızlı moleküler tanı testler ile test edilecek ve DSÖ tarafından önerilen hayat kurtarıcı tedavi sağlanacaktır.
 (b) Tüberküloz teması söz konusu olan 30 milyon hane halkı temaslısı taranacak, Tüberküloza yakalanma riski yüksek olan kişilerin en az yüzde 90'ına, yani yaklaşık 30 milyon Çocuk ve HIV ile yaşayan yaklaşık 15 milyon kişi de dahil olmak üzere 45 milyon kişiye önleyici tedavi sağlanacaktır.      Bunun için ulaşılması zor uzak coğrafi bölgelerde yaşayanlar da dahil olmak daha fazla insan ulaşma vizyonu ile çalışılacaktır.
Her ülke kendi payına düşeni elde etmedikçe küresel düzeyde bu hedeflere ulaşılamaz.Ülkelerin küresel hedeften kendi paylarına ulaşmalarını planlamalarını desteklemek içi ortaklarla birlikte çalışan Stop TB Ortaklığı, bu küresel hedefleri ülke ve yıl bazında ayrıştırmıştır.
- 45 milyona kadar kişi TB tedavisi görecektir
- 4,5 milyona kadar tüberkülozlu çocuk tedavi edilecektir
- 1,5 milyona kadar ilaca dirençli tüberküloz hasta tedavi edilecektir
- 45 milyona kadar kişi TB önleyici tedavi alacaktır

  • 30 milyon hane halkı
  • 15 milyon HIV ile yaşayan insan,

Metodoloji: Bu hedefler iki adımda geliştirildi.
İlk adımda hedefler, 2023-2030 TB'yi Bitirmeye Yönelik Küresel Plan'da kullanılan yaklaşıma benzer bir dinamik iletim modellemesi kullanılarak geliştirildi.
Tüberküloz görülme sıklığının model projeksiyonlarıve bildirimler, 2022'ye kadar olan DSÖ insidans tahminlerine ve 2022'ye kadar olan ülke Tüberküloz bildirimlerine dayanıyordu.
İkinci adımda, modelden türetilen TB bildirim hedefleri, özellikle yüksek TB yükü bulunan ülkelerin ulusal stratejik planlarında halihazırda mevcut olabilecek hedeflerle aynı hizaya getirilmesi konusunda çalışıldı.

1. Bu hedefler gösterge niteliğindedir. Ülkeler kendi hedeflerini belirlemeye ve bu hedeflere ulaşmaya teşvik ediliyor. Desteğe ihtiyaç duyulursa veya küresel düzeyde uyum sağlamak için bir tartışmaya ihtiyaç duyulursa Stop TB Ortaklığı ile çalışabilirler.
2. Bu hedefler, çok az sayıda tüberkülozlu veya çocuk tüberkülozlu kişinin ortaya çıktığı küçük bir nüfusa sahip düşük hasta insidanslı, yüksek gelirli ülkeler dışında her ülke için belirlenmiştir
3. Tüberkülozun önlenmesi, teşhisi ve tedavisinin hızla yaygınlaştırılması ile TB insidansında azalma ve sonuçta TB bildiriminde azalma hedefler gerçekleştirilecektir. Böylesine önden yüklemeli bir yaklaşımla sonraki yıllarda bildirimlerin azalacaktır. Bu İdeal senaryo 2030 yılına kadar TB'yi sona erdirme hedefiyle iyi uyum sağlamaktadır. Tersine hedeflere yavaş yavaş ulaşılırsa insidans yüksek kalacak ve tüberküloz tanısı konması ve daha sonraki yıllarda tedavi edilmesigereken daha fazla kişi olacak, 2030 tüberkülozu bitirme hedefine ulaşılamaması riskiyle karşı karşıya kalınacaktır.
4. Tüberküloz Önleyici Tedavi (TPT) ile ilgili olarak tüm uygun gruplar arasında en büyüğü 5 yaş üstü grup temaslılardır.  Bu grupta hedef sayı büyük ölçüde TPT'ye başlayacak kişileri seçmek için enfeksiyon tanısı sağlayan testlerin kullanılıp kullanılmayacağına bağlıdır.
Tüberküloz enfeksiyon testi yapılıyorsasayılar çok daha küçük olacaktır çünkü TB enfeksiyon testi negatif olanlardaTPT gerektirmez.
5. Bu hedefler düzenli olarak (yılda en az bir kez) gözden geçirilecek ve aşağıdaki durumlarda güncellemeler yapılacaktır:
- Bir ülkeye ilişkin DSÖ insidans tahminleri önemli ölçüde değişmektedir.
- Ülkenin küresel olarak geliştirilen hedeften farklı olarak kendi hedefini geliştirmiş olması ve
tekrarlanan bir süreçten sonra, ülke tarafından geliştirilen hedefe uyum sağlanmasına karar verilir.








 


6 Şubat 2024 Salı