• Kasımpaşa, Çatma Mescit Mahallesi, Tepebaşı Cd. No: 1 Kat: 1, 34430 Beyoğlu/İstanbul

2. Tüberküloz Avrupa Koalisyonu (TBEC) 2023 Raporu

Tüberküloz Avrupa Koalisyonu (TBEC) 2023 Raporu

Aşağıda derneğimizin de üye olduğu Tüberküloz Avrupa Koalisyonu(TBEC) 2023 yıllık raporunun özeti bulunmaktadır.

Tüberküloz Avrupa Koalisyonu (TBEC) 2023 Raporu

TB Avrupa Koalisyonu, 2023 yılında faaliyetlerini genişletmeye ve bölgede tüberkülozla mücadele alanında savunuculuk alanındaki liderliğini güçlendirmeye devam etti. Bölgedeki insani krizin boyutlarına ve TBEC Sekreterliği'nin bulunduğu Ukrayna'da devam eden geniş çaplı savaşa rağmen Koalisyon, yıl için belirlenen tüm görevleri başarıyla tamamlamakla kalmadı, aynı zamanda birçok küresel girişimde güvenilir bir ortak olarak itibar kazandı.

TBEC ekibi, ortaklarıyla işbirliği içinde, TB konusunda BM Üst Düzey Toplantısı'na (UN HLM) hazırlık amacıyla kapsamlı savunuculuk ve eğitim çalışmaları yürüttü. Sonuç olarak, BM HLM'ye TB konusunda hazırlık yapılmasının ve ülke liderlerinin etkinliğe katılımının ülke düzeyinde önemi vurgulandı. Mayıs 2023'te BM HLM önünde TB'ye ilişkin Çok Paydaşlı BM Genel Kurulu Toplantıları sırasında, TBEC İcra Direktörü, sivil toplum kuruluşları ve topluluklar adına Siyasi Bildirge metninde sivil toplumun ihtiyaçlarının ele alınmasının önemi hakkındagüçlü bir açıklama yapma fırsatı verilen EECA bölgesinin tek temsilcisiydi.

Ayrıca, ortakların ortak çabaları ile tüberküloza İlişkin Siyasi Bildirge de içinde ülke delegasyonlarının yer aldığı  4 STK/topluluk temsilcisi yer aldı ve sözleşme metninin revize edilmesi yönünde önemli rolleri oldu.

Yıl içerisinde TBEC, özellikle TBEC'in uluslararası üye ağıyla işbirliği mutabakat zaptı imzalayarak küresel ve ulusal ortaklarla işbirliğini sürekli olarak güçlendirdi. Bu kapsamda TB ile Mücadele Parlamentolar Grubu, Küresel TB Grubu ve TB kontrolü ile sorumlu kamu otoritesi olan Ukrayna Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Merkezi ile işbirliği belgesi imzalandı.

2023, Ukrayna'da "TB Avrupa Koalisyonu" Yardım Vakfı'nın kurulması açısından da dikkat çekiciydi. Bir ülke organizasyonu oluşturmanın temel amacı, Ukrayna'nın tüberküloz ve diğer hastalıklara karşı tepkisini güçlendirmekti.

Yaklaşık 2 yıldır süren topyekun savaş ve buna bağlı derin sosyal ve ekonomik kriz sonucunda gelişen, sosyal açıdan tehlikeli hastalıklarla mücadelede bölgemizdeki sivil toplumun sesini daha da güçlendirmek ve tüberküloz ve diğer sosyal açıdan tehlikeli hastalıklarla mücadele temasını ana akım haline getirmek için TBEC, DSÖ Sivil Toplum Komisyonuna katıldı.Komisyon üyelerinin DSÖ Genel Direktörü ile ilk toplantısı Aralık 2023'te yapıldı.

Genel olarak, 2023 yılında TBEC Sekreterliği yedi farklı hibe programı uygulamıştır; bu hibelerden beşi 2022'den itibaren devredilmişti. TBEC, Ülke Koordinasyon Mekanizmaları seçimlerinde sivil toplumun katılımı da dahil olmak üzere Küresel Fon'un stratejik girişimleri kapsamında teknik yardım sağlamada bölgesel liderlerden biri olmaya devam ediyor. TB'nin sona erdirilmesine (MAFTB) yönelik ilerlemeyi hızlandırmak amacıyla Çok Sektörlü Hesap Verebilirlik Çerçevesinin uygulanması ve işler hale getirilmesinde sivil toplumun katılımı üzerinde çalışmaya devam ettik. TBEC'in bölge ülkelerindeki stratejik varlığını ulusal ve bölgesel kuruluşlarla işbirliği içinde güçlendirmeye devam edildi.

İlaçların erişilebilirliğinin sağlanması ve maliyetlerinin düşürülmesi konularına daha fazla ağırlık verdik. Geleneksel olarak, eğitim faaliyetleri ve ilgili yayınlar yayınlayarak TB'den etkilenen sivil toplum kuruluşlarının ve toplulukların kapasitesini sistematik olarak geliştirdik.

Koalisyon üyelerine, TB müdahalesine aktif katılımları, sivil toplum ve toplulukların ülke, bölgesel ve küresel düzeylerdeki savunuculuk girişimlerini desteklemeleri nedeniyle minnettarız. Tüm

2023'ün başarıları ortak çabalarımızın sonucudur! Engelleri aşmaya ve DSÖ Avrupa'da sivil toplumun ve toplulukların sesini duyurma çabalarımızı pekiştirmeye devam edeceğiz.

Tüberkülozdan etkilenen insanların haklarının korunmasını sağlamak ve ülke liderlerini tüberkülozun ortadan kaldırılmasına yönelik taahhütlerini sıkı bir şekilde uygulamaya çağırmak için bölgeyi daha da güçlendireceğiz.

TBEC 2023 raporunun tam metnine ulaşmak için ;

10 Ocak 2024 Çarşamba